Regata Europske serije kao generalna proba za EP 2024. u Splitu

Nakon prošlogodišnjeg Rovinja, Europska jedriličarska serija u klasi Melges 24 ponovno se jedri u Hrvatskoj. Od petka do nedjelje (27. do 29. listopada) Jedriličarski klub Split uz sponzorstvo tvrtke Luki Baustoffe domaćin je regate koja se boduje za europsku seriju i CRO Melges 24 Cup na kojoj je prijavljeno 19 posada iz Hrvatske, Austrije, Italije i Velike Britanije uz brojne hrvatske jedriličarske majstore i olimpijce poput Ivana Kljakovića Gašpića, Karla Kureta, Ante Botice, Enie Ninčević Dujmović, Tomislava Bašića, Ante Ćesića.

Kako je iduće godine Jedriličarski klub Split domaćin Europskog prvenstva u klasi Melges 24, ova regata europske serije bit će svim posadama sjajna prilika za upoznavanje regatnog polja i vremenskih uvjeta u gradu podno Marjana.

‘Nova regata europske serije najbolje govori o dobrom radu klase koja je u dvije godine postala mjerilo vrijednosti u hrvatskom jedrenju. Drago mi je da hrvatske regate Melgesa 24 drže konstantu što se tiče kvalitete i broja sudionika, a siguran sam kako će naša flota još rasti jer se iduće godine u Splitu održava Europsko prvenstvo. Universitas Nova u Split dolazi s novim brodom i ponešto izmijenjenom posadom, pa ovu regatu shvaćamo i kao pripremu za EP 2024. na kojem se nadamo opipljivom rezultatu, ispričao je bivši hrvatski jedriličarski olimpijac Ivan Kljaković Gašpić i novi član JK Splita.

Sa samo dvije regate (Split i Trogir) do kraja ovogodišnjeg CRO Melges 24 Cupa zahuktala se i borba za ukupnog pobjednika serije. Samo dva boda razlike između biogradske posade Panjić, pobjednika serije 2021. godine, i trogirskog Matarana 24, aktualnih svjetskih i europskih prvaka u Corinthian diviziji, obećavaju napetu završnicu u najjačem hrvatskom jedriličarskom natjecanju.

Partneri klase: Angelina Yacht Charter, Sailing Point Hrvatska, North Sails, One Sails, digitalni studio Akvarij, regate.com.hr, Raiser digitalna agencija i EmergenSea.

Fotografije Hrvoje Duvančić / regate.com.hr