Opatijo bajna

Regatni tour CRO Melges 24 Cup u svojoj trećoj godini postaje sve brojniji i zanimljiviji stranim posadama. Nakon Biograda koji je okupio 18 posada, treće izdanje Opatija CRO Melges 24 Cupa u organizaciji Yacht Cluba Croatia s 24 posade oborilo je rekord po broju brodova na jednoj regati kupa.

Prekrasan prvotravanjski vikend privukao je na Kvarner 13 hrvatskih, devet talijanskih te po jedan mađarski i slovenski brod koje su ispjevale pravu jedriličarsku serenadu Opatiji, a ukupni pobjednik regate u obje konkurencije (ukupno i Corinthian) bila je mađarska posada Chinook, inače aktualni osvajač europske serije Melgesa 24 u Corinthian diviziji, dok su najbolje plasirane hrvatske posade bile su Panjić (Luka Šangulin) na drugom mjestu u ukupnom redoslijedu te Zen (Kolja Dumanić) koji je u Corinthian diviziji, također osvojio drugo mjesto.

‘Opatija CRO Melges 24 Cup u svojem je trećem izdanju bio pravi jedriličarski spektakl. Melges 24 je opet pokazao svu raskoš monotip regatnog jedrenja, kao i posebnost same klase koja je na naš Kvarner dovela sam vrh hrvatskog jedrenja i velika imena poput Karla Kureta, Tomislava Bašića, Enie Ninčević i brojnih drugih’, naglasio je Davor Jelača, jedan od organizatora iz YC Croatia.

Tijekom dva dana regate održano je pet jedrenja, a posebna jedriličarska poslastica bilo je ranojutarnje dizanje zbog vološćanske tramuntane kada je flota Melgesa iz ACI marine Opatija isplovila već u 6.30. Kao što je duhovito primijetio jedan član posade Matarana 24: ‘Imamo li što pametnije raditi u nedjelju ujutro.’

‘Sportski dio bio je fenomenalan. Od konkurencije, regatnog odbora do vremenskih uvjeta, sve je funkcioniralo savršeno, a mislim da je to jedrenje u cik zore bio apsolutni doživljaj. Mene kao jedriličara posebno veseli što je Hrvatska počela iskorištavati svoj potencijal za organizaciju vrhunskih regata, rekao je Tomislav Bašić, član posade Panjića.

Ukupni rezultati: https://cromelges24.hr/wp-content/uploads/2023/Opatija.htm

Partneri klase: Angelina Yacht Charter, Sailing Point Hrvatska, North Sails, One Sails, digitalni studio Akvarij, regate.com.hr, Raiser digitalna agencija i EmergenSea.

Fotografije Hrvoje Duvančić / regate.com.hr