Panjić i Luka Šangulin ukupni pobjednici CRO Melges 24 Cupa, Razjaren i Ante Ćesić novi prvaci Hrvatske

Fenomenalna završnica CRO Melges 24 Cupa u Trogiru gdje se od 16. do 19. studenoga održalo Otvoreno prvenstvo Hrvatske na kojem je nastupilo 27 brodova iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Velike Britanije. Najbrojnija ovogodišnja regata Melgesa u Europi nakon SP-a u organizaciji Jedriličarskog kluba Trogira bila je pravi ‘happy end’ treće sezone najjačeg hrvatskog jedriličarskog natjecanja.

Prva dva dana regate jedrena su po ‘epskim’ uvjetima jake tramuntane i bure, more je bilo uzavrelo od silnih jedriličarskih dvoboja, dok je za nedjelju Eol odlučio da je neradna, pa se zbog bonace nije jedrilo. U konačnici, odrađeno je pet jedrenja na kojima su slavile čak četiri različite posade, što najbolje govori o oštroj konkurenciji na Otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Ukupni pobjednik CRO Melges 24 Cupa za 2023. godinu je posada Panjić s kormilarom Lukom Šangulinom koja je tijekom sedam ovosezonskih regata u seriji pokazala najkonstantnije jedrenje. Biograđanima je to drugi naslov, nakon što su slavili na premijernom izdanju Kupa 2021. godine. U Corinthian diviziji je naslov ukupnog pobjednika pripao zadarskoj Tutta Forzi.

‘Svake godine naša serija je sve kvalitetnija i neizvjesnija, pa je samim time i naša pobjeda slađa jer smo kao posada svjesni da smo morali ‘orati i kopati’ cijelu sezonu, U Trogiru smo na koncu osvojili sva tri mjesta na pobjedničkom postolju: broncu u prvenstvu Hrvatske, srebro u Europskom Melges 24 kupu i zlato u CRO Melges 24 Cupu’, pojasnio je Tomislav Bašić, član posade Panjić.

U Otvorenom prvenstvu Hrvatske velika se bitka vodila između talijanske posade Strambapapá i hrvatske posade Razjaren. Na kraju je Michele Paoletti slavio ispred Ante Ćesića za samo jedan bod.

‘Vrijeme nas je baš počastilo u Trogiru, imali smo vrhunske uvjete na moru, a naši domaćini u JK Trogir pobrinuli su se za toplu i prijateljsku atmosferu. Kao posada smo zacrtali naslov državnog prvaka, i to smo ostvarili. U Otvorenom prvenstvu nedostajao je taj jedan koračić, ali to nam je motiv više za iduću sezonu. Čeka nas i Europsko prvenstvo u našem Splitu gdje želimo konkurirati za naslov’, najavio je Ante Ćesić, kormilar posade Razjaren.

Dodajmo da je u Corithian kategoriji u Otvorenom prvenstvu slavila talijanska posada Forever G, dok je novi državni prvak opatijski Blue Label.

CRO Melges 24 Cup rezultati (nakon sedam održanih regata): 1. Panjić 22, 2. Mataran 24 27, 3. Razjaren 33…

CRO Melges 24 Cup rezultati (nakon sedam održanih regata) u Corinthian diviziji: 1. Tutta Forza 64, 2. Zen 87, 3. Blue Label 95…

Otvoreno prvenstvo Hrvatske: 1. Strambapapá 6, 2. Razjaren (prvak Hrvatske) 7, 3. Arkanoè By Montura 12…

Otvoreno prvenstvo Hrvatske (Corinthian): 1. Forever G 36, 2. Blue Label (prvak Hrvatske) 38, 3. Tutta Forza 41…

Ukupni rezultati: https://cromelges24.hr/wp-content/uploads/2023/OPH.htm

Partneri klase: Angelina Yacht Charter, Sailing Point Hrvatska, North Sails, One Sails, digitalni studio Akvarij, regate.com.hr, Raiser digitalna agencija i EmergenSea.

Fotografije Hrvoje Duvančić / regate.com.hr