Split domaćin Europskog prvenstva 2024. godine

Sjajne vijesti stigle su sa sastanka svjetskog udruženja klase Melges 24. Iduće godine u rujnu ili listopadu Split će biti domaćin Europskog prvenstva u klasi Melges 24, a organizator će biti Jedriličarski klub Split.

‘S obzirom na brzorastuću flotu Melgesa 24 u Hrvatskoj i bogatu jedriličarsku tradiciju Splita, ovo je idealna destinacija za naše iduće Europsko prvenstvo.  Jedriličarski klub Split godišnje organizira do 10 regata, uključujući brojna nacionalna prvenstva i međunarodne regate, što ga čini prikladnim domaćinom’, stoji u pojašnjenju odluke svjetskog udruženja.

‘Dobivanje Europskog prvenstva istovremeno je velika pohvala radu klase u Hrvatskoj koja je u tri godine doživjela pravu renesansu na Jadranu i velika obveza s obzirom na ukazano povjerenje koje smo dobili od članova svjetskog udruženja. Siguran sam da ćemo imati vrhunsku regatu s velikim brojem naših i stranih posada koje će uživati u Splitu’, istaknuo je Luka Šangulin, predsjednik hrvatskog udruženja klase Melges 24.

‘Za početak htio bih se zahvaliti ljudima iz hrvatskog udruženja klase Melges 24 koji su nam bili od velike pomoći u pripremi kandidature za Europsko prvenstvo 2024. godine. Organizacija ovakve regate velika je čast za naš klub, a kao domaćini sigurno ćemo dati sve od sebe da jedriličari pamte Split kao sjajnu destinaciju za regatavanje’, rekao je Luka Jerčić, direktor jedrenja u JK Split, kluba koji će, uz EP 2024., ove godine u listopadu ugostiti regatu Europske serije za Melges 24.

S Europskim prvenstvom u Splitu, trogirska posada Mataran 24 imat će priliku braniti zlato u Corinthian diviziji i srebro u ukupnoj konkurenciji na domaćem terenu.

‘Sretni smo što nas čeka veliki jedriličarski događaj u Splitu iduće godine. Nadam se da će se jako puno hrvatskih posada prijaviti i boriti za medalje’, poručio je Ante Botica, kormilar Matarana 24.

Dodajmo još kako je domaćin Svjetskog prvenstva 2025. godine francuski Hyeres.

Partneri klase: Angelina Yacht Charter, Sailing Point Hrvatska, North Sails, One Sails, digitalni studio Akvarij, regate.com.hr, Raiser digitalna agencija i EmergenSea.

Fotografije Hrvoje Duvančić / regate.com.hr