Melges 24 slavi 30. rođendan: Forever Young

Poput dobrog vina ili filmskog klasika, Melges 24 vječno je ‘mlada’ one design klasa koja ove godine slavi 30. rođendan. Nastala prema ideji Harry ‘Buddy’ Melgesa, pobjednika America’s Cupa 1992. i dizajnirana u studiju Reichel/Pugh ova jedrilica i nakon tri desetljeća ne gubi na popularnosti. Više od 900 proizvedenih primjeraka ove zabavne i pristupačne jurilice dovoljan su dokaz koliko je Melges 24 pametno i smišljeno konstruiran brod.

U protekle dvije godine Melges 24 je kao klasa pokrenuo pravu renesansu hrvatsog jedrenja, a flota hrvatskih Melgesa koja trenutačno broji 21 brod jedna je od najbrojnijih na svijetu. CRO Melges 24 Cup u protekle je dvije godine okupio kremu hrvatskog jedrenja, sadašnje i bivše olimpijce, pobjednika velikih regata regata, ali i brojne amaterske posade koje uživaju u neizvjesnim regatama kakve može pružiti one design klasa.

‘CRO Melges 24 Cup u Hrvatskoj je u kratkom vrijeme postao najbrojnija i najjača jedriličarska serija koja je okupila najbolje od najboljih u jedrenju, a trenutačno se na našoj strani Jadrana nalazi treća najbrojnija svjetska flota ovih jedrilica. Posebno smo ponosni što smo u ovaj projekt, osim uglednih jedriličarskih imena uspjeli, uključili i velik broj jedriličara iz tzv. Corinthian skupine, odnosno posade koje u svojim redovima nemaju jedriličarske profesionalce. Nakon dugo vremena u Hrvatskoj imamo natjecanje po jednakim uvjetima, dakle, isti tip jedrilice tzv. one design, u kojem je u prvi plan stavljena vještina jedriličara. Naša vizija rezultirala je vrhunskim regatama, a nadamo se da će Hrvatska u budućnosti imati priliku organizirati još puno međunarodnih Melges 24 regata koje na najbolji način promoviraju naše more, ponosan je hrvatski jedriličar Filip Jurišić, na čiju je inicijativu nastala klasa Melges 24 u Hrvatskoj.

Velik broj brodova i vrhunska imena uspješno su pozicionirali Hrvatsku na europskoj i svjetskoj Melges 24 sceni, a zbog neizvjesnih regata i sjajne konkurencije CRO Melges 24 Cup zaslužio je nadimak jedriličarska ‘Liga prvaka’. Isto tako, na Europskom prvenstvu klase Melges 24 u Genovi 2022. godine posada Matarana 24 osvojila je europsko zlato u Corinthian skupini te srebro u ukupnom redoslijedu.

‘Melges 24 je trenutačno najzvučniji projekt u hrvatskom jedrenju, a mislim kako će u idućih nekoliko godina klasa još rasti. Veseli me što se u njemu okupilo gotovo sve najbolje iz našeg sporta, ali isto tako u regatama guštaju i brojni amateri jer su brodovi zabavni i konkurentni. Imamo i jako puno mladih snaga kojima je ovo prilika da okuse jedrenje na najvišoj razini i steknu neka korisna znanja za budućnost’, ispričao je Luka Šangulin koji trenutačno obnaša dužnost predsjednika hrvatskog udruženja klase Melges 24.

Serija CRO Melges 24 Cup jedri se uz partnerstvo specijalne bolnice Medico, OneSailsa i Sailing Pointa, a domaćini regata su hrvatski klubovi diljem Jadrana.

Fotografije Hrvoje Duvančić / regate.com.hr