• Our sponsors

Rekordnih 25 posada na Opatija CRO Melges 24 Cupu

U Opatiji se ovaj vikend (1. i 2. travnja) sprema pravi jedriličarski spektakl. Opatija CRO Melges 24 Cup u organizaciji Yacht Cluba Croatia jedna je od najjačih i najbrojnijih one-design regata koja se ikada jedrila na Kvarneru na kojoj je prijavljeno 25 jedrilica s preko 100 jedriličarki i jedriličara iz Hrvatske, Italije, Mađarske i Slovenije.

Uz vrhunske hrvatske jedriličare te bivše i sadašnje olimpijce poput Karla Kureta, Enie Ninčević, Tomislava Bašića na startu opatijske regate naći će se aktualni europski prvak u Melgesu 24 – trogirski Mataran 24 s kormilarom Antom Boticom i aktualni pobjednik Europske serije u Melgesu 24, mađarski Chinook.

‘Treće izdanje Opatija CRO Melges 24 kupa, s 25 prijavljenih jedrilica, osim rušenja rekorda u brojnosti na regatama hrvatskog kupa, čini još jednu veliku stvar. Ova regata spaja dvije najbrojnije Melges 24 europske nacije, talijansku i hrvatsku! Održavajući višegodišnje dobre odnose s tršćanskim vlasnicima Melgesa 24, uspjeli smo našu, opatijsku regatu, uvrstiti u ‘Alpe-Adria cup’ seriju regata koja se jedri u Italiji i Sloveniji, a sada i u Hrvatskoj. Rezultat je dolazak 9 talijanskih posada na odmjeravanje snaga s najboljim hrvatskim jedriličarima. Uz Mađare i Slovence, koji također dolaze, postali smo prava međunarodna regata, prava ‘Liga prvaka’ kako se često naziva hrvatske regate Melgesa. Hvala ACI-ju, Liburnija Rivijera Hotelima, gradu Opatiji, Turističkoj zajednici Ičića, Turističkoj zajednici grada Opatije, Turističkoj zajednici Kvarnera, zajednici sportova Primorsko-goranske županije, Sportskom savezu grada Opatije, Rogi ribaru i svima ostalima koji su nam na bilo koji način dali podršku, ponosan je jedan od organizatora iz YC Croatia, Petar Smojver.

S više od 20 aktivnih posada hrvatska flota Melgesa 24 trenutačno je jedna od najbrojnijih u svijetu, a CRO Melges 24 Cup privlači brojne vrhunske jedriličare koji uživaju u vrhunskom regatavanju na jedrilicama istih tehničkih karakteristika.

‘Prije nekoliko godina podatak od 25 prijavljenih posada na one-design regati u Hrvatskoj zvučao bi kao dobra prvotravanjska šala, a sada je lijepa realnost. Gušt je jedriti protiv mladih lavova, a mislim da su brojni hrvatski jedriličari u Melgesu 24 našli klasu u kojoj mogu jedriti na svjetskom nivou. Pokazatelj toga je i dolazak sve većeg broja stranih posada na Jadran koje se žele natjecati u vrhunskoj konkurenciji, pojasnio je Karlo Kuret, jedna od legendi hrvatskog jedrenja.

Partneri klase: Angelina Yacht Charter, Sailing Point Hrvatska, North Sails, One Sails, digitalni studio Akvarij, regate.com.hr, Raiser digitalna agencija i EmergenSea.